Mitä?

ninja_ja_neulat.jpg

Akupunktio on vanha Kiinasta lähtöisin oleva hoitomenetelmä, jota on harjoitettu jo tuhansien vuosien ajan. Viimeisten vuosikymmenten aikana akupunktiota ja sen vaikutusmekanismeja on tutkittu paljon käytteäen apuna neurologisia tutkimusmenetelmiä, kuten magneettikuvausta.  Sana akupunktio muodostuu sanoista acus = neula ja puncture = pistää. 

Akupunktiopisteen stimulointi saa aikaan paikallisesti verenkierron lisääntymistä ja välittäjäaineiden aktivaatiota. Akupuntiopisteet sijaitsevat usein hermojen ulostuloaukkojen tai päätelevyjen läheisyydessä. Tämä mahdollistaa kivun hallinnan hermostotasolla ja koko kehoon ulottuvat vaikutukset. Akupunktiohoito lisää myös kehon endorfiinituotantoa saaden aikaan hyvänolon tunteen.

Lisätietoja eläinakupunktiosta löytyy esimerkiksi seuraavilta internetsivuilta (englanniksi): 

Miksi?

Akupunktio sopii hoitomuodoksi tai tukihoidoksi useaan vaivaan. Tavallisimpia asiakkaita ovat tuki- ja liikuntaelinsairauksista (nivelrikko, lihasjumit, jänneongelmat) kärsivät eläimet. Myös neurologisissa ongelmissa kuten epilepsiassa, aivokalvon tulehduksissa ja välilevytyrissä saavutetaan usein hyvä hoitovaste länsimaisen lääketieteen apuna.  Akupunktiota voidaan käyttää erilaisten lisääntymisongelmien hoitona (valeraskaus, pitkittynyt kiima, kiimattomuus, munasarjakystat, eturauhastulehdus). Myös monet kroonisista ongelmista (iho-ongelmat, autoimmuunisairaudet, hormonaaliset sairaudet) kärsivät potilaat saavat apua akupunktiohoidosta.

Haittavaikutuksia akupunktiohoidolla ei ole. Tiineiden tai syöpäsairaiden eläinten hoidossa noudatetaan kuitenkin varovaisuutta ja kaikkia akupunktiopisteitä ei voida käyttää. Akupunktio sopii myös hoidoksi kisakaudella, sillä dopingvaroaikaa ei ole. Kannattaa kuitenkin pitää pari päivää väliä ennen koetta/näyttelyä, sillä eläin saattaa olla hoidon jälkeen normaalia väsyneempi. Osa eläinvakuutuksista korvaa eläinlääkärin antaman akupunktiohoidon, mutta varmistathan asian omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Miten?

Isot koirat hoidetaan yleensä peitolla/patjalla lattialla ja pienet koirat sekä kissat pöydällä tai omistajan sylissä sohvalla. Hoidossa käytetään joko akupunktioneuloja ja laseria tai muita lihas-relaksaatiotekniikoita, kuten hierontaa ja venyttelyjä.  Ensikäynti kestää noin tunnin, jatkokäynnit 30-60 minuuttia.

stella_ja_neulat.jpg

Ensikäynnillä kartoitetaan hoitoon hakeutumisen syy, elintavat ja edeltäneet traumat (leikkaukset, törmäykset, tippumiset, henkiset traumat), ruokavalio, sairaudet, lauman kokoonpano, eläimen luonne ja käyttötarkoitus. Lisäksi katsotaan eläimen liikkumista ulkona tasaisella alustalla ja portaissa. Tämän jälkeen eläin tutkitaan käsin tunnustelemalla etsien reaktiivisia akupunktiopisteitä, kipuaristuksia tai muutoksia nivelten liikeradoissa. Löydösten perusteella päätetään kullekin yksilölle sopiva hoito.

Pidempään jatkuneissa ongelmissa hoito on kuin sipulin kuorimista – aluksi päästään kiinni vain oireeseen, mutta jatkokäynneillä alta paljastuu pikkuhiljaa oireiden aiheuttaja. Pelkällä akupunktiohoidolla saadaan useissa tapauksissa erittäin hyvä vaste.  On kuitenkin muistettava, että kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyy isona osana ruokavalio, lepo, lajityypillinen liikunta sekä henkinen tasapaino.

Akupunktion jälkeen eläin voi olla seuraavan päivän normaalia väsyneempi. Tällöin vältetään raskaampaa liikuntaa. Osa eläimistä taas on seuraavana päivänä hyvin pirteitä. Pieni osa potilaista oireilee ensimmäisen akupunktiohoidon jälkeen tavallista enemmän. Tällöin akupunktiohoitoa ei suinkaan lopeteta. Nämä herkimmät yksilöt saavat usein parhaan hyödyn akupunktiosta.

Kroonisissa ongelmissa tarvitaan yleensä useampi käynti. Aluksi on hyvä sitoutua käymään 4 kertaa 1-2 viikon välein. Hoitoväliä kasvatetaan pikkuhiljaa, tavoitteena oireeton koira.  Jos neljän käyntikerran aikana ei havaita apua, hoito lopetetaan. Akuuteissa tilanteissa voi yksikin hoito riittää.